QUI SOM

Si tens fills (o planeges tenir-los) , si tens dubtes sobre la criança, si t'agradaria trobar un grup de pares/mares que et poguessin ajudar, recolzar..si busques informació sobre la Lactància Materna, sobre l'alimentació complementària o sobre el son dels infants, si les teves nits són mogudes, si fa poc que has tingut un bebé i estàs en ple post part i ningú t'entén, o simplement, t'agradaria compartir amb nosaltres les teves experiències, no ho dubtis, VINE! Ens podràs trobar el SEGON I QUART DISSABTE DE CADA MES al Centre Cívic de PLA DE PALAU (COSTAT PARC MIGDIA) de 16.30 a 18.30

dijous, 14 de febrer del 2008

Baby Blues

La majoria de mares primerenques, més o menys entre 3 i 5 dies després del part, pateixen uns canvis físics però sobretot psíquics que acostumen a espantar-la (a ella mateixa i als que l’envolten, la seva parella principalment): canvis d’humor, estats d’irritabilitat, atacs de plor sense raó ni consol, augment de la susceptibilitat, dificultats per dormir, pèrdua de gana... Tots aquests símptomes s’engloben dins el que s’anomena Baby Blues, una lleu depressió post part considerada del tot normal, i que pot durar només unes hores o tardar a desaparèixer uns deu o quinze dies.
A què és degut aquest Baby Blues? El factor clau és el desajust hormonal que es produeix un cop s’ha parit: la progesterona i l’estrògen, que durant l’embaràs han pujat considerablement els seus nivells, a les 24-48 hores d’haver parit inicien un descens en picat per arribar als seus nivells normals. Però també s’hi ha d’afegir els canvis en els patrons de son (el nadó no acostuma a dormir gaires hores seguides), el desgast fisiològic durant la lactància, i sobretot la consciència del gir que està fent la teva vida des del moment en què t’has convertit en mare.
Hem de ser conscients que aquest estat d’ànim és perfectament normal, i que recolzant-nos en els nostres éssers estimats o en Grups de Suport formats per mares que estan passant o han passat pel mateix, aconseguirem que aquest episodi passi més ràpidament.

Ara bé, també hem de tenir clar que si aquest estat d’ànim es manifesta de manera molt intensa i dura més de 2-3 setmanes, podem estar davant d’una depressió post-part (DPP), molt més greu i perillosa per nosaltres. Es diferencia del Baby Blues sobretot per la seva durada i intensitat, i pel progressiu allunyament psico-físic del nadó (la mare no es veu capaç de comunicar-se i relacionar-se amb el seu fill i se n’allunya, deixa de cuidar-lo). En aquest cas és imprescindible que la mare sigui visitada per un metge especialista que l’ajudi a recuperar-se.

Patufa