QUI SOM

Si tens fills (o planeges tenir-los) , si tens dubtes sobre la criança, si t'agradaria trobar un grup de pares/mares que et poguessin ajudar, recolzar..si busques informació sobre la Lactància Materna, sobre l'alimentació complementària o sobre el son dels infants, si les teves nits són mogudes, si fa poc que has tingut un bebé i estàs en ple post part i ningú t'entén, o simplement, t'agradaria compartir amb nosaltres les teves experiències, no ho dubtis, VINE! Ens podràs trobar el SEGON I QUART DISSABTE DE CADA MES al Centre Cívic de PLA DE PALAU (COSTAT PARC MIGDIA) de 16.30 a 18.30

dijous, 21 de febrer del 2008

Alletament matern i societat : escola bressol i tornada a la feina

A finals de l'any passat la Generalitat va editar aquest fulletó titulat Alletament matern a les escoles bressol i llars d'infants.

L'he trobat avui a la llar d'infants de la meva filla i m'ha semblat interessant.
Dóna informació genèrica sobre el beneficis de la lactància materna, les garanties que han d'oferir les escoles bressol i llars d'infants a la mare alletadora, i consells sobre extracció, manipulació i conservació de la llet materna, molt útils un cop la mare torna a l'activitat laboral, tant si porta el seu fill a una llar d'infants o si el deixa amb un cangur.

Com que la principal causa d'abandonament de la lactància materna abans dels 6 mesos mínims que estableix la OMS és la reincorporació al món laboral de les mares, crec que és un tema prou important com per donar-ne informació (que per cert ja es va tractar a una reunió del Grup, però segurament se'n tornarà a parlar més endavant)

Primer de tot, què és el ens ha d'oferir una escola bressol/llar d'infants en el cas que estiguem alletant el nostre fill? Segons el fulletó de la Generalitat:

Les escoles bressol i les llars d'infants han de garantir:

-La possibilitat que la mare doni el pit al seu fill o filla a la mateixa aula o en un altre espai de l'escola, posant especial cura que això es faci amb el màxim respecte tant per als propis ritmes individuals com per als del grup.

-La possibilitat de guardar la frigorífic/congelador del centre les unitats de llet materna aportades per la familia per a cada dia. En aquest cas és necessari que la llet arribi degudament emmagatzemada i transportada en nevera portàtil o bossa isotèrmica, en dosis d'una sola presa i en el mateix recipient que s'usarà per administrar la llet a l'infant (etiquetat amb el nom del nen o nena i ladata de consumició). El personal ha de mantenir la llet al frigorífic/coneglador i l'ha d'escalfar en el moment de donar-la a l'infant.

-La familia ha d'establir amb la direcció del centre un acord en aquest sentit.

Quan la mare sap que tornarà a treballar el primer que ha de fer és planificar la lactància, informant-se a la seva empresa sobre quines facilitats li donaran dins el respecte als seus drets com a mare treballadora (podrà alletar allà o no, podrà ajuntar o dividir segons li convingui el permís de lactància...), i decidir en funció de les seves possibilitats què i com ho farà.
Tant si porta el fill a la guarderia com si el deixa amb un cangur, ha de tenir clar si podrà fer l'alletament directe o no, i tenir clar que, encara que al principi pugui ser molt dur, al final compensa
És molt útil, si es pot, contactar amb un Grup de Suport a la Lactància, per rebre els últims consells i aclarir dubtes
I com s'ha d'extreure, manipular, emmagatzemar i preparar la llet materna en cas de no poder alletar directament en alguna de les preses del dia?

Extracció i manipulació de la llet materna:


-S'han de garantir les mesures higièniques : fer servir envasos de vidre o plàstic dur aptes per a ús alimentari, o bosses de plàstic d'un sol ús especialment fabricades per emmagatzemar-hi la llet materna

-L'extracció de la llet es pot fer de forma manual o amb l'ajut d'un tirallets.

-Les diferents quantitats de llet que es vagin extraient al llarg del dia es poden mantenir juntes, sempre que les quantitats prèviament extretes s'hagin mantingut al frigorífic. És convenient emmagatzemar-la en petites quantitats que en facilitaran la posterior descongelació si cal (entre 60 i 120 ml)

-La llet fresca es pot ajuntar amb la congelada sempre que la primera hagi estat refredada almenys mitja hora al frigorífic, i que sigui menys quantitat que la llet congelada.

Temperatures de conservació de la llet:


-De 4 a 10 hores a temperatura ambient ( a més temperatura, menys temps es conserva fora del frigorífic)

-Fins a 8 dies al frigorífic, entre 0º i 4º

-2 setmanes en congeladors integrats dins un frigorífic

-3-4 mesos en congeladors combi (nevera i congelador en portes separades.

-Fins a 6 mesos en congeladors independents, a temperatura constant de -19º

Escalfament i descongelació de la llet:


-La llet s'ha de descongelar i/o escalfar ficant l'envàs dins un recipient d'aigua calenta fins arribar a una temperatura d'uns 36º, que és com surt del cos.

-No s'ha d'escalfar la llet al foc, ni directament ni al bany maria, tampoc al microones, perque no pot arribar al punt d'ebullició per no destruir els seus nutrients.

-Si la llet ha estat congelada i descongelada, es pot refrigerar fins a 24 hores per fer-la servir posteriorment. No s'ha de tornar a congelar.
Us afegeixo uns enllaços més per aquest tema.

Dona i Mare : alletament i extracció de la llet materna


AEPED

AlbaLactànciaMaterna, guia per l'extracció de la llet materna

AEPap

Las Hijas de Hirkani, llibre recopilatori de La Leche League Internacional (casos a Iberoamèrica)

Patufa