QUI SOM

Si tens fills (o planeges tenir-los) , si tens dubtes sobre la criança, si t'agradaria trobar un grup de pares/mares que et poguessin ajudar, recolzar..si busques informació sobre la Lactància Materna, sobre l'alimentació complementària o sobre el son dels infants, si les teves nits són mogudes, si fa poc que has tingut un bebé i estàs en ple post part i ningú t'entén, o simplement, t'agradaria compartir amb nosaltres les teves experiències, no ho dubtis, VINE! Ens podràs trobar el SEGON I QUART DISSABTE DE CADA MES al Centre Cívic de PLA DE PALAU (COSTAT PARC MIGDIA) de 16.30 a 18.30

divendres, 25 de gener del 2008

Bancs de Llet Materna

Fa unes setmanes vaig llegir que havia començat a funcionar el Banco de Leche Humana a l'Hospital 12 de Octubre de Madrid.

No tenia idea que existissin Bancs de Llet Materna, i vaig decidir buscar informació.

A Espanya no n'hi ha gaires: aquest recentment inaugurat de Madrid , un altre a les Illes Balears, i a València es posarà en marxa un programa pilot aquest any 2008, però a altres països hi ha més tradició.

El primer Banc de Llet Materna es va crear a Boston l'any 1911(!), i a l'actualitat pràcticament tots els països europeus en tenen. També se'n troben a la Xina, a l'India, al Japó o a Austràlia. Al continent americà, molts dels bancs que funcionaven (sobretot als països de l'Amèrica Llatina) van ser tancats quan es va descobrir que el VIH es podia transmetre per la llet materna, però fa un parell d'anys que es va tornar a impulsar aquesta iniciativa, mitjançant la "Carta de Brasilia".

Segons la declaració de la Organització Mundial de la Salut (OMS)- UNICEF "quan no es disposi de llet de la pròpia mare, la llet pasteuritzada de mares donants selecconades és la següent opció d'alimentació, sobretot si es tracta de nadons malalts o d'alt risc". Per tant crec que la creació i promoció dels Bancs de llet materna hauria de ser prioritària.

Què és un Banc de Llet Materna o Banc de Llet Humana?

És un centre especialitzat on es rep, es processa, s'emmagatzema i es distribueix llet materna donada per mares en període de lactància. Aquesta llet es proporciona segons prescripció mèdica a nens amb necessitats especials i que no poden rebre llet de les seves mares . La donació i la distribució són gratuites.

Pot ser donant qualsevol mare sana que estigui alletant el seu fill i vulgui donar part de la seva llet de manera altruista i voluntaria. Poden ser donants aquelles mares sanes, no fumadores ni consumidores de drogues il·legals i que no consumeixin alcohol ni cafeïna. No poden ser donants dones amb malalties cròniques o infeccioses.

La majoria de les que som mares sabem la importància que té la nostra llet en el desenvolupament dels nostres fills, i crec que a cap de nosaltres se'ns escapa la utilitat que poden tenir aquests Bancs de Llet Materna. És cert que gairebé qualsevol dona pot alletar el seu fill, però també ho és el fet que en circumstàncies excepcionals (algunes de les quals cada cop són menys excepcionals, com els parts prematurs) no és possible, i que l'existència d'aquests bancs evitaria l'alimentació obligada amb llet artificial als nounats en aquestes condicions, facilitant així el retorn a la lactància materna un cop superades les dificultats tant de la mare com del fill.

Patufa

2 comentaris:

Maite Fonollosa ha dit...

Hola,

Gràcies per la informació.
Volia comentar-vos que em sembla que hi ha una part del text que no està bé. L'escrit diu: No poden ser donants aquelles mares sanes, no fumadores ni consumidores de drogues il·legals i que no consumeixin alcohol ni cafeïna.

Si aquestes no ho poden ser, qui ho pot ser? ;)

grup de suport a la criança ha dit...

MERCI MAITE, JA HO HE ARREGLAT!
UN PTÓ!