QUI SOM

Si tens fills (o planeges tenir-los) , si tens dubtes sobre la criança, si t'agradaria trobar un grup de pares/mares que et poguessin ajudar, recolzar..si busques informació sobre la Lactància Materna, sobre l'alimentació complementària o sobre el son dels infants, si les teves nits són mogudes, si fa poc que has tingut un bebé i estàs en ple post part i ningú t'entén, o simplement, t'agradaria compartir amb nosaltres les teves experiències, no ho dubtis, VINE! Ens podràs trobar el SEGON I QUART DISSABTE DE CADA MES al Centre Cívic de PLA DE PALAU (COSTAT PARC MIGDIA) de 16.30 a 18.30

divendres, 28 de març del 2008

Intoleràncies alimentàries: cada dia més esteses...

Les intoleràncies alimentàries se solen confondre amb les al·lèrgies alimentàries i amb l'aversió psicològica a algun producte alimentari.

Una intolerància alimentària és una resposta de l’organisme a un aliment o substància alimentària que no és capaç de transformar.
Les al·lèrgies desencadenen una resposta immunològica mediada per IgE com a resposta a alguna substància o part d’una substància que és reconeguda com a nociva per al cos humà.
L'aversió psicològica a un producte és fruït, en part, de l’actual pressió social creada a través dels mitjans de comunicació i la pròpia indústria alimentària que, des de fa un temps, han desenvolupat campanyes publicitàries amb l’objectiu d’obrir el mercat als nous productes “sin”.

Una intolerància alimentària pot tenir diversos graus d’afectació i, per tant, pot diagnosticar-se amb certa facilitat o bé emmascarar-se durant anys.

Les dues intoleràncies alimentàries més freqüents són la intolerància al gluten, molècula protèica continguda en la majoria de cereals, i la intolerància a la lactosa, el sucre de la llet.
Aquesta última és deguda a la baixa quantitat de l’enzim disacaridasa lactasa a l’intestí prim.
La lactasa és la substància que s’ocupa de separar la lactosa en galactosa i glucosa, els dos sucres simples que la componen i que el nostre organisme és capaç d’assimilar sense problemes. Quan la lactosa arriba a l’intestí prim, si no hi ha l’actuació de la lactasa, aquesta segueix el seu camí cap a l’intestí gruixut ja que no pot ser absorbida. És llavors quan es donen els símptomes típics de la intolerància: nàusees, flatulència, diarrea i dolor abdominal.

Actualment el millor tractament que existeix per a les intoleràncies es basa en deixar de consumir els productes que contenen, en aquest cas, lactosa. Així, la llet i tots els seus derivats seran susceptibles de, en major o menor grau, provocar la simptomatologia abans esmentada.

Malauradament, tant en alimentació com en medicaments, la lactosa és una de les substàncies més utilitzades i això complica tant la dieta diària com el tractament d’altres patologies amb medicaments.

En quant a l’alimentació, cal dir que cada persona té una tolerància determinada a la lactosa per la qual cosa hi ha afectats que poden prendre còmodament derivats de la llet com alguns formatges o iogurts sense experimentar simptomatologia. Cal que cada persona trobi les seves pròpies limitacions de consum ja que l’abolició total de la llet i els seus productes derivats de la dieta diària ens comportaria altres problemes de salut derivats del baix consum de Calci.
Per aquesta raó caldrà que adaptem la nostra dieta segons les característiques de la afectació que ens provoqui la intolerància.
En el cas dels nadons i lactants existeixen llets maternitzades dissenyades especialment sense lactosa. En el cas dels adults que no tolerin cap producte poden adquirir a la farmàcia preparats que contenen l’enzim lactasa que s’afegeixen als aliments amb lactosa permetent-ne el seu consum.

Sempre és essencial un bon diagnòstic, perquè les intoleràncies poden ser temporals o permanents. No descuideu les visites mèdiques!